Menu

‘Wie wordt hier nu voor het lapje gehouden?’

Arons Zorg maakt zich hard voor het waarborgen van de veiligheid van haar medewerkers. We willen voor onze medewerkers het beste. Daarom hebben wij samen met andere organisaties dit opiniestuk opgesteld. Lees verder.

Thuiszorgwinkel

Wilt u zorghulpmiddelen huren, lenen, retourneren of kopen? Bezoek dan onze winkel aan de Weerdskampweg 21 in Den Bosch. Onze winkelmedewerkers geven u graag persoonlijk en deskundig advies. Lees meer.

Next

Cliënten geven 8.5!

Hulp bij het Huishoudenvan Arons Zorg scoort boven landelijk gemiddelde, laat het onderzoek cliënttevredenheid zien!

‘Wie wordt hier nu voor het lapje gehouden?’

Casemanager Dementie

Wat doet een casemanager dementie?

De diagnose dementie brengt grote veranderingen en onzekerheden met zich mee, mede omdat het verloop van de ziekte onvoorspelbaar is. Een tijdige diagnose, een juiste behandeling, hulp en begeleiding zijn van groot belang om het leven met dementie te verlichten. Een casemanager dementie heeft veel kennis van de ziekte dementie en weet welke mogelijkheden er in de buurt zijn  voor een persoon met dementie. Besluiten worden gezamenlijk genomen met de persoon met dementie en zijn naasten.

De casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat, heeft een coördinerende functie en is een vast aanspreekpunt voor de betrokkenen tijdens het hele proces. Zij helpt u en uw naasten bij:

  • Het inzicht krijgen in, leren omgaan met en acceptatie van de ziekte;
  • Het zo lang mogelijk veilig in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen;
  • Het bieden van een luisterend oor voor de persoonlijke situatie;
  • Het bij elkaar brengen van families die voor grote dilemma’s komen te staan en hen bewegen tot een gezamenlijke besluitvorming;
  • Praktische hulp op het gebied van huisvesting, huishouding, vervoer, financiën, veiligheid;
  • Het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn zoals bijvoorbeeld hulp bij het aanvragen van passende dagbesteding of bij het juiste moment kiezen om een Wlz-aanvraag te doen.

Veel gestelde vragen zijn: Hoe kan ik het beste omgaan met mijn naaste met dementie? Ik kan de zorg niet meer aan, wat nu? Er is al zoveel hulp, maar wie doet nou wat? Kan mijn dementerende vader thuis blijven wonen, waar kan ik hulp aanvragen en hoe vraag ik het aan?

Vergoeding en aanvraag

Iedereen waarbij de diagnose dementie is vastgesteld, heeft recht op ondersteuning van een casemanager dementie. De casemanager is er ook voor de mantelzorger. Zorgen voor iemand met dementie gaat immers vaak 24 uur per dag door. Een casemanager werkt voor een thuiszorgorganisatie maar is daarbij geheel onafhankelijk. De casemanager van Arons Zorg heeft een post-hbo opleiding casemanagement dementie gevolgd. De aanvraag voor casemanagement dementie loopt via de persoon met dementie, de huisarts, geriater of wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige indiceert.

De kosten van casemanagement dementie worden vergoed vanuit de basisverzekering en vallen onder wijkverpleging. U betaalt geen eigen bijdrage en heeft geen eigen risico. Is er een Wlz-indicatie dan geldt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

De Arons Zorg casemanager dementie

Bij Arons Zorg hebben wij géén wachtlijsten voor casemanagement dementie. Carin de Vries is als casemanager dementie werkzaam voor Arons Zorg en staat meteen voor u klaar::

“Om mijn werk goed te kunnen doen, vind ik het erg belangrijk om een goede vertrouwensband te hebben met de persoon met dementie en zijn naasten. Het gaat vaak om een langdurige relatie, waarbij de omstandigheden steeds weer veranderen.
Bovendien is iedere situatie weer anders, omdat ook familieleden zo verschillend reageren. Mijn insteek is om mensen zo te begeleiden en te ondersteunen, dat zij zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen, met behoud van de eigen autonomie. Hierbij vind ik het van groot belang dat ook de mantelzorgers kwaliteit van leven behouden. Mensen met dementie zijn vaak zo puur in hoe zij iets beleven en dat raakt mij.”

Contact
Casemanager dementie Carin de Vries
tel. (073) 631 1300 (bereikbaar via de wijkverpleegkundige)
cmdementie@aronszorg.nl/thuiszorg

Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie