Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwangerschapsdementie – wat betekent het en waar komt het vandaan?

Zo’n tachtig procent van de zwangere vrouwen zegt er last van te hebben: het vergeten van afspraken, eindeloos zoeken naar sleutels, niet meer geconcentreerd zijn als je partner je iets vertelt. Het zijn allemaal voorbeelden van zwangerschapsdementie.

Die vergeetachtigheid hoort erbij. Het heeft ermee te maken dat je je steeds meer op de bevalling gaat focussen. In het begin van de zwangerschap ben je vaak nog een beetje overdonderd dat het echt zover is en er gaat van alles door je heen. Doordat je zo wordt opgeslokt door de gedachten aan je baby, is er als het ware minder ruimte voor andere informatie. Niet zo gek dus dat je dingen vergeet.

Progesteron
Daarnaast is er ook nog het hormoon progesteron dat deze gemoedstoestand versterkt. Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap veel progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat alles in je lichaam zachter en weker wordt, ook je hersenen dus. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald.

Ook kan het zijn dat je wat onhandiger wordt. Dit komt doordat ook je reactie- en concentratievermogen minder zijn geworden door de progesteron. Hierdoor reageer je langzamer op de dingen die om je heen gebeuren. Dingen die lastig of gevaarlijk zijn, kun je daarom ook beter aan anderen overlaten.

Slaapgebrek
Bovendien heeft vermoeidheid natuurlijk ook invloed op vergeetachtigheid. Slecht slapen is een veel voorkomende kwaal in de zwangerschap, vooral in het eerste en het derde trimester. En laat slapen nu juist de periode zijn waarin je brain battery opgeladen en je geheugen geüpdate wordt. Tijdens je slaap wordt alle informatie van de dag verwerkt en netjes geordend in de archiefkasten van je geheugen. Bij te weinig nachtrust wordt dit proces verstoord. Hoe minder oplaadtijd, hoe minder energie en hoe sneller je geheugen je in de steek laat. Een beetje zoals je telefoon dus eigenlijk.

Tekort aan choline
Choline is een essentiële voedingsstof die een belangrijke bouwsteen vormt voor het stofje acetylcholine. Dit is een stof in je lichaam die betrokken is bij geheugenvorming. Het zal je dus niet verrassen dat het ook een belangrijke rol speelt bij de vorming van het brein van je baby. Hij snoept eigenlijk een deel van jouw choline voorraadje op.

Dit heeft zijn weerslag op jouw eigen geheugencapaciteiten. Je kunt dit een beetje ondervangen door choline-rijk voedsel tot je te nemen zoals eidooiers, rundvlees, melk, sojabonen, noten en citrusfruit. Goed voor de hersenfuncties van jou en je kleine!

Stress en drukte in je hoofd
Met de komst van je kleine gaat er een hoop veranderen in je leven. Je hoofd gonst van de gedachtes hieraan. En er valt natuurlijk een hoop te regelen. De kraamzorg aanvragen, je verloskundige controles, de babykamer inrichten, de kinderopvang regelen, misschien een zwangerschapscursus uitzoeken en eventueel van zorgverzekering switchen. Een hoop aan je hoofd dus. Wie raakt daar niet af en toe van in de war?

Maar vergeet niet: zwangerschapsdementie is ongevaarlijk, tijdelijk, en niets om je voor te schamen!
Kun je wat tips gebruiken? Lees dan ook ons artikel waarin we tips geven voor omgaan met zwangerschapsdementie!

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg