Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Spelen met je baby

Spelletjes kunnen de band tussen jou en je baby versterken. Maar welke spelletjes zijn geschikt voor je baby? De spelletjes die geschikt zijn, kunnen worden ingedeeld in verschillende perioden, waarbij de ontwikkeling van je kind centraal staat.

0-3 maanden
Het eerste kwartaal van het leven van jullie baby staat in het teken van de zintuigen. Pasgeboren baby’s kunnen scherp zien tot op 20 centimeter afstand. Waar kijken ze graag naar? Naar grote, ronde vormen.

Jullie kindje leert jullie gezicht steeds beter herkennen. Dus houd je gezicht vlak bij de baby en praat met hem of haar, bijvoorbeeld na de voeding. Na een paar weken herkent jullie kindje ook steeds beter jullie stem en zal het erop reageren.

Baby’s reageren de eerste maanden sterk op muziek. Dus zet rustige muziek op als je jullie kindje wilt kalmeren. Van aanraken en praten leert een baby veel op het gebied van motoriek en taal/spraak. Rond zes weken begint jullie kindje met lachen.

Spelletjes

 • Praat, zing en wieg je kindje (als je kindje wegkijkt, heeft het er genoeg van).
 • Maak rustige fietsbewegingen met de beentjes van je kindje.
 • Leg je baby met zijn buikje op jouw buik en laat hem zijn hoofdje optillen.
 • Maak geluid met je rammelaar om te zien of je baby het geluid volgt.
 • Vertel je baby’tje een verhaaltje en varieer hierbij in toonhoogte.
 • Speel een kriebelspelletje voor de lachspieren en aanraking.
 • Masseer je kindje (babymassage).

3-6 maanden
Nu zijn de zintuigen van jullie kindje volledig ontwikkeld. Jullie baby kan nu zelf aangeven wat hij wel en niet leuk vindt door te lachen, huilen, maar ook boos te worden.

Hij gaat in deze fase zijn lichaampje ontdekken door te sabbelen op zijn vingertjes of met zijn handjes te spelen. Is je baby rond de vijf maanden, dan kan hij al dingen pakken die in de buurt liggen en in zijn mond stoppen om erop te sabbelen. Hij kijkt nu graag naar bewegende voorwerpen en de kleuren rood, geel, groen en blauw.

Ook gaat jullie kindje rond de vijf maanden brabbelen en schaterlachen. Reageer op dit ‘praten’, want dit stimuleert de taalontwikkeling.

Let wel op: harde geluiden schrikken je kindje af. Maak gebruik van klanken en geluiden, maar let op je volume. Spelletjes met lichaamscontact vindt jullie baby leuk. Maar ook spelletjes met herhaling: die stimuleren het begrip en geheugen van jullie kindje. Jullie kindje kan zich in de box ook zelf al vermaken met een mobiel of babygym.

Spelletjes

 • Bekijk samen een plaatjesboek, wijs dingen aan en benoem ze.
 • Houd je baby in de lucht en laat hem rondjes ‘vliegen’.
 • Herhaal de geluiden die je kindje maakt (brr, pff).
 • Zing een liedje terwijl je baby tegen je knieën aan zit.
 • Sla zachtjes tegen voorwerpen die geluid maken (mobiel, babygym).
 • Teken zachtjes met je vinger op de buik van je kindje en herhaal dit.
 • Rammel samen met voorwerpen die geluid maken (rammelaar, sambabal).

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg