Je zwangerschap

Een spannende tijd breekt aan als je zwanger wilt worden. Om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten, is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde leefstijl, goede gezondheid (denk aan niet roken) en het slikken van foliumzuur. Diverse verloskundigen praktijken bieden een speciaal ‘kinderwens’ spreekuur aan waarin al je vragen over een gezonde zwangerschap worden beantwoord.

Arons Zorg heeft een goede samenwerking met verschillende verloskundigenpraktijken. De verloskundige begeleidt de zwangerschap van een gezonde vrouw zonder complicaties. De gynaecoloog begeleidt zwangere vrouwen die een indicatie hebben voor een specialistische begeleiding, bijvoorbeeld in het geval van een meerlingzwangerschap. Verloskundige of gynaecoloog, beide voeren controles uit, geven je advies over een gezonde zwangerschap en geven je de mogelijkheid om vragen te stellen. Alle disciplines werken samen in de integrale geboortezorg Verlosdenbosch om je zo goed mogelijk te begeleiden.

icon

1 tot 3 maanden zwangerschap

Je meldt je aan voor kraamzorg als je ongeveer 8 – 12 weken zwanger bent. Het werkgebied van Arons Zorg is Midden- en Noordoost Brabant en de Bommelerwaard. Je kunt je voor kraamzorg direct aanmelden bij Arons Zorg of via je zorgverzekeraar. Nadat je je hebt aangemeld voor kraamzorg bij rons Zorg ontvang je binnen 1 week een bevestiging van ons. Met deze bevestiging is jouw kraamzorg geregeld!

Zorgverzekering

Kraamzorg en bevallingsassistentie vallen in Nederland binnen de basis zorgverzekering, waarvoor iedereen in Nederland verplicht verzekerd is via de zorgverzekeringswet. Dit betekent dat iedere zorgverzekeraar de standaard uren kraamzorg vergoedt. Voor kraamzorg geldt een wettelijke eigen bijdrage per kraamzorguur. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid.

Heb je naast de basis zorgverzekering een aanvullende zorgverzekering? Dan kan er meer of andere kraamzorg geleverd worden. Voordelen die je kan hebben van een aanvullende zorgverzekering zijn bijvoorbeeld meer kraamzorguren, vergoeding voor cursussen rondom zwangerschap of lactatiekundige zorg. De inhoud van de aanvullende zorgverzekering verschilt echter sterk per zorgverzekeraar. Informeer daarom altijd bij je zorgverzekeraar naar de vergoedingen.

Voedingsadvies

Een gezonde voeding- en leefstijl is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde zwangerschap. Maar wat mag je nu wel of niet eten en drinken? En moet je eten voor twee nu je zwanger bent? Je verloskundige of gynaecoloog informeert je graag hoe je gezond kunt leven tijdens de zwangerschap. Ook op website van het Voedingscentrum vind je nuttige informatie.

Goed voorbereid

Tijdens de zwangerschap kun je je op verschillende manieren voorbereiden op de bevalling en de kraamtijd. Arons Zorg biedt:

  • Ruim aanbod van cursussen rondom de zwangerschap voor aanstaande moeders én vaders;
  • Borstvoedingscursus;
  • Eigen servicepunt voor de uitleen van hulpmiddelen kraamzorg en borstvoeding;
  • Handige uitzetlijst ‘Goed voorbereid’ voor je bevalling thuis of in in het ziekenhuis

4 tot 9 maanden zwangerschap

Rond de 20 – 25 weken van je zwangerschap word je gebeld* voor het maken van een afspraak voor het integraal huisbezoek. Ben je zwanger van je eerste kindje, dan komen we bij je thuis voor dit intakegesprek. Dit doen we ook op indicatie. In alle andere gevallen wordt het integraal huisbezoek via beeldbellen of telefonisch gehouden.

Tijdens het integraal huisbezoek wordt o.a. het verloop van de zwangerschap besproken en de bereikbaarheid rond de bevalling nogmaals doorgenomen. De intaker noteert de afspraken in jouw digitale zorgdossier. Door het huisbezoek relatief vroeg in je zwangerschap te plannen, bereid jij je op je gemak voor en kunnen wij je beter voorzien van passende informatie en service.

Als je gegevens zijn veranderd na het integraal huisbezoek (bijvoorbeeld adres na een verhuizing, telefoonnummer of zorgverzekeraar), vragen wij je vriendelijk contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken op tel. 073-631 2342 of stuur een e-mail naar kraamzorg@aronszorg.nl.

Nieuwsbrief ‘In volle verwachting’

Als klant van Arons Zorg ontvang je vanaf de vierde maand van de zwangerschap tot net na de kraamtijd de E-zine ‘In volle verwachting’. Deze maandelijkse mailing is afgestemd op de periode van de zwangerschap. Je leest niet alleen over de ontwikkeling van je baby, maar ook over het moeder- en vaderschap in spé, wat Arons Zorg voor je kan betekenen, een handig doe-lijstje, boekentips en veel meer.