Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Jaloezie kind voorspelbaar voor geboorte zus of broer

Het jaloerse gedrag van het oudste kind voor zijn broertje of zusje is voor de geboorte al te voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe Nóra Szabó van de Universiteit Utrecht.

Onderzoek met een pop

87 tweeoudergezinnen in Nederland deden mee aan het onderzoek naar de veranderingen in het gezin door de komst van een tweede kind. Uit het onderzoek blijkt dat de jaloezie van een peuter sterker wordt wanneer een ouder aandacht aan een pop geeft, dan wanneer de ouder wordt afgeleid door bijvoorbeeld het lezen van een boek. De onderzoekster ontdekte dat de mate van jaloezie tegenover de pop voorspellend is voor de latere jaloezie voor de pasgeboren baby.

Moeders

Ook kwam in het onderzoek naar voren dat de moeder meer jaloers gedrag oproept dan vaders. “Wellicht komt dit omdat moeders dagelijks veel tijd doorbrengen met het kind,” verklaart de onderzoekster. “Dat maakt dat kinderen eerder verwachten door hun moeder dan hun vader getroost te worden en dus sterker reageren als die aandacht uitblijft.”

Om de aandacht van de ouder terug te winnen gebruiken kinderen verschillende strategieën zoals afleiden, troost zoeken, boos worden en slaan.

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg