Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Oud en nieuw met baby: 5 vragen en antwoorden

1 Baby wakker maken of niet?

Alle experts zijn het erover eens dat een baby is gebaat bij regelmaat. Je baby midden in de nacht wakker maken telt uiteraard niet als regelmaat. Het enige dat je hiermee bereikt is het ontregelen van je baby’s slaapritme. Wil je je baby wel wakker maken? Vraag je dan af voor wie je dit doet. Je baby is zich namelijk nog niet bewust van de jaarwisseling en heeft geen behoefte aan vuurwerk of een gezellig feestje.

2 Baby en vuurwerk, waar moet ik op letten?

Veel ouders zijn bang dat hun baby wakker wordt door vuurwerk. Begrijpelijk, maar in de praktijk blijkt dat de meeste baby’s gewoon doorslapen ondanks alle knallen. Natuurlijk is het wel verstandig om de babyfoon extra goed in de gaten te houden. Als je baby toch wakker wordt ’s nachts en het vuurwerk is erg heftig, dan is het fijn als je snel bij hem bent om te troosten. Baby vuurwerk bestaat niet! Neem dan ook geen enkele risico’s met vuurwerk. Als je baby tijdens de jaarwisseling toch wakker is, ga dan ook niet met hem naar buiten. Het is buiten koud en je baby zal alleen maar schrikken van het vuurwerk. Als je hem toch het vuurwerk wil laten zien, doe dit dan veilig en warm van achter het raam.

3 Hoe omgaan met alcohol tijdens oud en nieuw?

Hoe gezellig het feestje ook is, ben ervan bewust dat je baby ieder moment wakker kan worden. In dat geval is het prettig als jij of je partner nuchter is. Je wilt niet dronken je baby in slaap moeten wiegen. Dat zou wel eens een heel slecht begin van het nieuwe jaar kunnen zijn. Bovendien is het de volgende ochtend ook prettig als één van jullie een beetje fit is. Als je nog borstvoeding geeft, lijkt het een logische oplossing dat jij de alcohol laat staan. Heb je na de zwangerschap en de periode van borstvoeding extra zin in een glaasje? Dan heb je natuurlijk wel een goed argument waarom jij het nu verdient om te drinken.

4 Hoe oud en nieuw vieren met baby?

Hoe je oud en nieuw ook gaat vieren, zorg voor een oplossing waarbij je baby het minst last heeft. Hieronder 4 veel gekozen opties:

 1. Bij vrienden of familie
  Vier je oud en nieuw altijd bij familie of vrienden, dan kan dit natuurlijk nog steeds. Als je een campingbedje meeneemt kan je kleine gewoon slapen. Nadeel is natuurlijk wel dat je hem wakker moet maken als je naar huis gaat.
 2. Met vrienden of familie thuis
  Als je vrienden of familie bij jou thuis uitnodigt, kan je baby gewoon in zijn eigen bed slapen en hoef je hem niet wakker te maken. Dit lijkt een ideale oplossing, maar wordt lastiger te regelen als meerdere stellen in je familie of vriendengroep kleine kinderen hebben.
 3. Gezellig samen
  Vind je oudjaar eigenlijk helemaal niet zo bijzonder? Dan kan je er voor kiezen om gewoon samen thuis te blijven. Wel zo praktisch en dan begint het hele gezin lekker fris en fruitig aan het nieuwe jaar!
 4. Ouderwets
  Hoef je met oud en nieuw niet per se in de buurt van je baby te zijn? Regel dan een oppas of laat je baby ergens logeren. Zo kunnen jullie oud en nieuw net als vroeger vieren en in het laatste geval kan je het nieuwe jaar zelfs uitgeslapen beginnen.

5 Hebben goede voornemens zin met een baby?

Veel mensen hebben jaarlijks een aantal goede voornemens, maar voor het merendeel hiervan loopt het niet goed af. Met baby heb je echter een extra motivatie om je slechte gewoontes achter je te laten en bovendien heeft je leven als ouder waarschijnlijk extra structuur gekregen. Hierdoor is de kans groter geworden dat je goede voornemens niet al voor februari in de prullenbak liggen. Houd bij je goede voornemens daarom rekening met je baby. Je doet het immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind! Van welke slechte gewoonte(s) heeft je baby het meest last? Dit is het moment om deze aan te pakken.

Bron: 24Baby

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg