Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kolven

Er zijn verschillende redenen om moedermelk af te kolven:

 • Misschien pakt je baby de borst niet goed, waardoor het geven van borstvoeding voor jou en je kind stress oplevert.
  In dat geval kun je ervoor kiezen om gekolfde moedermelk met een flesje aan je baby te geven. En zo kun je met afkolven natuurlijk ook een voorraad moedermelk opbouwen voor wanneer je zonder je kind op pad gaat, of voor als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat en nog niet wilt stoppen met de borstvoeding.
 • Weer werken.
  Je gaat weer aan het werk en kan daardoor niet bij ieder voedmoment van je baby zijn. Borstvoeding combineren met werken kan soms best lastig zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Praat erover met je werkgever.
 • Melkproductie stimuleren.
  Door vaker te voeden/kolven stimuleer je de melkproductie. Ook wanneer de productie lastig op gang komt, kan kolven helpen de productie extra te stimuleren.
 • Meer rust.
  Als je kolft, kan je de taken beter verdelen: jij hoeft immers niet meer ieder moment klaar te staan om je kindje te voeden. Een ander, bijvoorbeeld je partner, kan je kindje zo ook voeden. Kan jij eindelijk een nachtje rust pakken. Bijkomend voordeel: je baby went ook meteen aan de fles. Algemeen advies is wel om te starten met het geven van afgekolfde melk in de fles wanneer je baby ouder is dan 4 a 6 weken.
 • Een prematuur kind.
  Wanneer je een prematuur kind hebt die nog niet via de borst gevoed kan worden, of wanneer je baby moeite heeft met drinken van de borst, kan je de moedermelk kolven en het via de fles of sonde geven.

Er zijn verschillende manieren om te kolven:

 • Kolven met de hand.
  Handkolven zijn het meest geschikt als je niet vaak kolft. Voordelen zijn dat ze klein en licht zijn, waardoor je ze gemakkelijker overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan elektrische kolven. Je bepaalt zelf de zuigkracht en natuurlijk ook het ritme.
 • Kolfapparaat op batterijen.
  Kolfapparaten die op batterijen werken zijn vaak kleiner en daardoor gemakkelijker mee te nemen. Een kolfapparaat op batterijen werkt goed als je maar af en toe kolft om bijvoorbeeld stuwing te verminderen of wanneer je een avondje uit bent.
 • Elektrisch kolven.
  Elektrische kolfapparaten werken meestal het snelst, leveren de meeste melk op en zijn er in vele soorten en maten (eenzijdig en dubbelzijdig). Ze zijn daarom het meest geschikt voor dagelijks gebruik.

Als jij tijdens de kraamperiode een borstkolf nodig hebt, kan je deze bij het servicepunt van Arons Zorg huren. Klik hier door voor meer info: https://aronszorg.nl/kraamzorg/borstvoeding/hulpmiddelen-borstvoeding/

Bronvermelding:

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg