Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Borstvoeding: goed aanleggen

Door jouw baby goed aan te leggen komt de melkproductie op gang. Hij krijgt de melk makkelijk uit jouw borst, waardoor de melkklieren aan het werk worden gezet. Daarnaast voorkom je met goed aanleggen problemen zoals pijnlijke tepels, doordat je kindje een goede grote hap kan nemen. Je tepel komt dan meer achterin zijn mondholte terecht, waardoor je tepel niet beschadigd raakt. Wanner de borstvoeding soepel verloopt, krijg jij als moeder vertrouwen en plezier in het voeden!

Houdingen

Er zijn verschillende houdingen om borstvoeding te geven. Zo heb je de Madonna houding, de Rugby houding, de Laid-back houding, en kan je ook liggend voeden. Er bestaat geen ‘beste borstvoedingshouding’, het gaat er namelijk om dat jij en je kindje het een fijne houding vinden! Je kan hierin afwisselen, maar dat hoeft niet. Als je het liefst altijd in dezelfde houding voedt, is dat natuurlijk ook goed.

Van borst switchen

Als je baby vaak de tepelhof masseert en maar weinig slikt, weet je dat je borst leeg is. Je kunt je baby dan je tweede borst geven. Het is overigens goed te horen als je baby een slok neemt; hij maakt dan een stotend uitademingsgeluidje.

De eerste dagen

De baby vaak aanleggen de eerste dagen na de geboorte, heeft een positieve invloed op de melkproductie in het begin én op de langere termijn. In het begin kan het best een paar minuten duren voordat de melk toeschiet, dus neem rustig de tijd voor het voeden. Verliest je baby wat gewicht? Dat is de eerste dagen normaal. Na ongeveer twee weken is het de bedoeling dat de baby weer terug is op zijn geboortegewicht.

Tips voor als het (nog) niet wil vlotten

Tegen het gehemelte van je baby zit een plekje dat de zuigreflex prikkelt. Als je je pink of tepel erop legt, zal hij onmiddellijk gaan zuigen. Door je baby naakt tegen je aan te leggen bevorder je deze reflex. Je baby heeft als het ware huidhonger. In de baarmoeder had zijn huid continu contact met het vruchtwater en de baarmoederwand, dus nu vindt hij het fijn om met z’n lijfje tegen jou of je partner aan te liggen. Hoe meer contact, des te meer aanraking hij voelt en hoe sterker de zuigreflex is.

Bronvermelding:

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg