Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Borstvoeding, een Sleutel tot Duurzame Ontwikkeling!

Van 1 tot en met 7 augustus 2016 is de Wereld Borstvoeding Week (WBW). Het thema ‘Borstvoeding, een Sleutel tot Duurzame Ontwikkeling!’ gaat over hoe borstvoeding een belangrijk element is om ons na te laten denken hoe ons welzijn vanaf het begin van het leven te waarderen, hoe elkaar te respecteren en de zorg voor de wereld die we delen.

Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) geïnitieerd door de World Alliance for Breastfeeding Action en wordt een wisselend, internationaal thema gekozen.

Borstvoedingcertificaat

Omdat Arons Zorg een borstvoeding gecertificeerde kraamzorgorganisatie is, staat borstvoeding bij ons hoog in het vaandel. Het verkrijgen van het borstvoedingscertificaat wil zeggen dat al onze kraamverzorgenden werken volgens internationaal opgestelde richtlijnen en criteria. De hele maand augustus staat onze website en Social Media in het teken van Borstvoeding, dus houd ze goed in de gaten!

Doelstellingen tot Duurzame Ontwikkeling

In het kader van ‘doelstellingen inzake Duurzame Ontwikkeling’ (SDG’s) hebben in september 2015 de leiders van de wereld zich verplicht tot 17 doelen die gericht zijn op het beëindigen van armoede, bescherming van de planeet en het waarborgen van welvaart. Om deze doelstellingen in 2030 te kunnen bereiken is er voor ons allemaal een rol weggelegd. Hieronder vindt u een overzicht van deze doelstellingen:

Geen Armoede
Borstvoeding draagt bij aan armoedebestrijding. Borstvoeding is een natuurlijke en goedkope manier om baby’s en peuters te voeden. Het is betaalbaar voor iedereen en is ‘huishoudbudget-vriendelijk” in vergelijking met kunstmatige voeding.

Geen Honger
Borstvoeding betekent voedselzekerheid voor zuigelingen. Exclusief borstvoeding en voeden gedurende twee jaar daarna voorziet in voedingsstoffen van hoge kwaliteit en voldoende energie. Het kan honger, ondervoeding en obesitas helpen voorkomen.

Goede Gezondheid & Welzijn
Borstvoeding bevordert de gezondheid, ontwikkeling en overleving van zuigelingen en kinderen. Het draagt ook bij tot een betere gezondheid en het welzijn van moeders, zowel op de korte als lange termijn.

Kwaliteits Onderwijs
Borstvoeding en adequate aanvullende voeding zijn fundamenten voor de bereidheid om te leren. Borstvoeding en aanvullende voeding van goede kwaliteit leveren een belangrijke bijdrage aan de mentale en cognitieve ontwikkeling en dus aan educatie.

Betaalbare & Duurzame Energie
Borstvoeding kost minder energie in vergelijking tot het produceren van kunstvoeding. Het vermindert tevens de behoefte aan water, hout en fossiele brandstoffen in huis.

Schoon Water & Sanitaire Voorzieningen
Borstvoeding op verzoek, biedt al het vocht wat een baby nodig heeft zelfs bij warm weer. Kunstvoeding vereist toegang tot schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Klimaat Actie
Borstvoeding beschermt de gezondheid van kinderen en hun voeding in tijden van tegenspoed en weergerelateerde rampen als gevolg van opwarming van de aarde.

Leven onder Water
Kunstvoeding veroorzaakt veel afval in vergelijking met borstvoeding. Productie en distributie van kunstvoeding zorgen voor vervuiling van de zeeën en beïnvloedt het leven in zee.

Leven op het Land
Borstvoeding respecteert het natuurlijk evenwicht. Productie van kunstvoeding impliceert melk veehouderij, die natuurlijke hulpbronnen onder druk zetten en bijdragen aan CO2 uitstoot en klimaatverandering.

Vrede & Gerechtigheid Sterke Instellingen
Borstvoeding is vastgelegd in internationale kaders voor mensenrechten en conventies. Nationale wetgeving en het beleid ter bescherming en ondersteuning van borstvoedende moeders en hun baby’s zijn nodig om ervoor te zorgen dat hun rechten worden nageleefd.

Verantwoorde Consumptie & Productie
Borstvoeding voorziet in een gezonde, realiseerbare, niet-vervuilende, duurzame en natuurlijke bron van voeding.

Minder Ongelijkheid
De manier waarop vrouwen borstvoeden verschillen over de hele wereld. Borstvoeding moet worden beschermd, gestimuleerd en ondersteund worden; zeker onder arme en kwetsbare groepen. Dit zal helpen om ongelijkheid te verminderen.

Gender Gelijkheid
Borstvoeding is de grote gelijkmaker waardoor elk kind een eerlijke en de beste start in het leven krijgt. Borstvoeding is op unieke wijze een recht van vrouwen en zij moeten worden ondersteund door de samenleving om optimaal borstvoeding te kunnen geven.
Omdat de moeder in controle is hoe ze haar baby voedt, kan de borstvoedingservaring haar voldoening geven en versterken in haar eigenwaarde.

Waardig Werk & Economische Groei
Borstvoedende vrouwen die worden ondersteund door hun werkgevers zijn productiever en loyaal. Bescherming van het moederschap en andere arbeidsvoorwaarden kunnen vrouwen in staat te stellen borstvoeding en werk te combineren. Fatsoenlijke banen moeten tegemoet komen aan de behoeften van vrouwen die borstvoeding geven, met name in precaire situaties.

Industrie, Innovatie & Infrastructuur
Door industrialisatie en verstedelijking komen uitdagingen van tijd en ruimte meer op de voorgrond. Moeders die borstvoeding geven en buitenshuis werken moeten ondersteund worden door de werkgevers, hun eigen families en gemeenschappen om deze uitdagingen te beheersen. Crèches in de buurt van het werk, kolfruimtes en borstvoedingspauzes kunnen een groot verschil maken.

Duurzame Steden & Gemeenten
In de drukte van de grote steden moeten borstvoedende moeders en hun baby’s zich in alle openbare ruimtes veilig en welkom voelen. Ten tijde van rampen en humanitaire crises worden vrouwen en kinderen onevenredig zwaar getroffen. Zwangere en zogende vrouwen moeten met name tijdens zulke momenten steun krijgen.

Samenwerken om Doelen te Behalen
Global Strategy voor Infant and Young Child Feeding (GSIYCF) stimuleert samenwerking door verschillende disciplines en kan door middel van borstvoedingsprojecten en – initiatieven op verschillende ondersteunende samenwerkingspartners rekenen.

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg