Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

25 jaar Arons Zorg: Terug naar het begin

Het is vast niemand ontgaan: Arons Zorg kraam- en thuiszorg viert dit jaar haar zilveren jubileum! Toch realiseerde oud-bestuurster Ans van de Langenberg zich pas bij het zien van het jubileum logo dat zij 25 jaar geleden startte met het aanbieden van ‘zorg op maat’. Haar vertrek zeven jaar geleden bij Arons Zorg was een echt afscheid van de organisatie. Nu blikken we terug op de eerste jaren van, toen nog genaamd, Instituut Voor Thuiszorg (Arons Zorg).

Met drie kinderen in het gezin startte Ans op destijds veertigjarige leeftijd met de fulltime opleiding Maatschappelijke Gezondheidszorg. Eén van de terugkerende onderwerpen tijdens de opleiding was de opkomende marktwerking in de zorg. Met deze kennis op zak en haar ervaring als verpleegkundige bij de voormalige Kruisvereniging in ’s-Hertogenbosch, besloot Ans om na haar afstuderen voor zichzelf te beginnen. Het begrip ‘zorg op maat’ werd geboren. Vanuit de garage van haar woonhuis in Engelen werd de basis gelegd voor Arons Zorg. “In het begin deed ik alles zelf. De zorg leveren aan mijn cliënten, de administratie, maar ook de opmaak van zorgdossiers en folders”, vertelt Ans. “Natuurlijk keek ik wel eens bij oud-collega’s hoe het er aan toe ging. Beter goed gejat dan slecht verzonnen toch?”. In de eerste jaren was er veel vrijheid en konden de regels zelf worden bepaald. De cliënten waren enthousiast over de vernieuwende thuiszorgorganisatie en al snel groeide het werk. Een ‘nee’ verkopen aan cliënten was geen optie. Niet lang na de oprichting kwamen de eerste medewerkers en kreeg Ans een rechterhand in de persoon van Marie Pauline van der Ven. “We noemden onze medewerkers ‘het goud van de werkvloer’. Zij kunnen per slot van rekening het zorgmoment maken of breken”, aldus Ans.

Hobbels

Als startende thuiszorgorganisatie was het lang niet altijd even gemakkelijk. De tarieven vanuit de zorgverzekeraars waren laag voor kleine organisaties zoals Arons Zorg. Bovendien deed de ‘regelarij’ ook zijn intreden in de zorg. Certificaten moesten worden behaald en richtlijnen drukten meer en meer een stempel op de wijze van zorgverlening. Ans: “Ik ben een echt mensenmens en richt mij het liefst op de zorg. Bij alle administratie die er bij kwam dacht ik ‘moet dat óók?’.” Met de grote, bekende Kruisvereniging naast zich moest Arons Zorg echt werken aan het opbouwen van naamsbekendheid in de regio. “Het kwam niet vanzelf, PR was belangrijk. Gelukkig kende ik links en rechts de juiste mensen die mij hielpen”, vertelt Ans.

Organiseren zit in het bloed

Echte regelneven kun je Ans en Marie-Pauline wel noemen. “Het organiseren van bijeenkomsten zoals symposia of cursussen vonden we erg leuk om te doen. Het gaf ons veel energie”, vertelt Ans enthousiast. Hoogtepunt in dit werk vindt ze nog steeds de oprichting van het avondconsultatiebureau en de organisatie van een symposium met als gastspreker de heer Simons, toenmalig Staatsecretaris Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. In de prachtige Raadszaal van het Stadhuis in Den Bosch werd gesproken over de toekomst van de gezondheidszorg. Een bijzondere avond waarbij Arons Zorg zich tevens goed op de kaart kon zetten in het Bossche.

Uit het jasje groeien

Met de groei van de organisatie in de loop van de jaren werd in de zomer van 2000 afscheid genomen van ‘de garage’. Het kantoor van Arons Zorg verhuisde naar de Christiaan Huygensweg in de stad. Op deze locatie werd ook het eerste particuliere consultatiebureau geopend met openingstijden óók in de avonduren. “Niemand van de concullega’s had dit vernieuwende initiatief van ons verwacht”, vertelt Ans trots.

De verwachting was dat Arons Zorg op het nieuwe adres tien jaar vooruit zou kunnen. Dit werden er echter vier. In 2004 verhuisde Arons Zorg vanwege ruimtegebrek naar het kantoorpand aan de Hedikhuizerweg waar ze vandaag de dag nog gevestigd is. Ans: “Hoewel ik nu nog maar een enkele keer bij Arons Zorg binnenloop, voel ik iedere keer toch weer die gezellige sfeer die er vroeger in de garage ook was”. Eén ding valt op in de entree van het huis in Engelen waar Arons Zorg is gestart: het bordje ‘toilet’ op de wc-deur. “Dat hebben we speciaal opgehangen toen de inspectie ooit eens langskwam”, vertelt Ans lachend. “Na het vertrek van Arons Zorg uit de garage hebben we het laten hangen als aandenken.”

Beleef kraamzorg van Arons Zorg

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! Arons Zorg is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van Arons Zorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van Arons Zorg! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij Arons Zorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Biedt Arons Zorg ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied Arons Zorg